| 
					
							
        
    
        
						
			 | 
			
			
					    
					
        
         
          
         
	
            | Karbonader eller krebinetter. Fra : Peter | 
  Dato :  21-10-02 08:23 |  
  |   
            Hej NG.
 
 Er der nogen der kan forklare, hvad foreskellen på karbonader og krebinetter
 er?.
 
 Hilsen  Peter.
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Trine Kornum Christi~ (21-10-2002) 
         
	
            | Kommentar Fra : Trine Kornum Christi~ | 
  Dato :  21-10-02 10:23 |  
  |  
 
            "Peter" <elsbaFJERN@get2net.dk> writes:
 > Er der nogen der kan forklare, hvad foreskellen på karbonader og krebinetter
 > er?.
 Da jeg gik i 7. klasse og havde hjemmekundskab var krebinetter noget
 svinefars der var vendt i rasp og stegt på panden. Derhjemme er
 karbonader noget svinefars der er stegt på panden uden rasp.
 Om det bare er det ved jeg ikke, men sådan er det i min familie.
 Mvh Trine
 -- 
 Nyhedsgrupper er ikke Jeopardy, svar efter spørgsmålet!
 http://usenet.dk
http://www.triane.dk, hvis du mangler et sted at sove i Nordjylland
 http://www.trinekc.dk, opskrifter og andre ligegyldigheder
            
              |   |   
            
        
 
            
         
           Kate Bille (22-10-2002) 
         
	
            | Kommentar Fra : Kate Bille | 
  Dato :  22-10-02 09:07 |  
  |  
 
            Herligt med din forklaring, Trine, for nøjagtig samme forklaring har jeg fra
 da jeg var barn
 (jeg er fra Falster, så jeg ved ikke om det kan være egnsbestemt)
 Krebinettter er paneret i rasp/mel
 Karbonader er stegt uden rasp/mel
 Om de så er lavet af Svin, Kalv eller en blanding er sagen uvedkommende.
 Kate Bille
 "Trine Kornum Christiansen" <news@trinekc.dk> skrev i en meddelelse
 news:ud6q4b0xt.fsf@trinekc.dk...
 > "Peter" <elsbaFJERN@get2net.dk> writes:
 >
 > > Er der nogen der kan forklare, hvad foreskellen på karbonader og
 krebinetter
 > > er?.
 >
 > Da jeg gik i 7. klasse og havde hjemmekundskab var krebinetter noget
 > svinefars der var vendt i rasp og stegt på panden. Derhjemme er
 > karbonader noget svinefars der er stegt på panden uden rasp.
 >
 > Om det bare er det ved jeg ikke, men sådan er det i min familie.
 >
 > Mvh Trine
 >
 > --
 > Nyhedsgrupper er ikke Jeopardy, svar efter spørgsmålet!
 >  http://usenet.dk
>  http://www.triane.dk, hvis du mangler et sted at sove i Nordjylland
 >  http://www.trinekc.dk, opskrifter og andre ligegyldigheder
            
              |   |   
            
        
 
            
         
            Thïngmand (23-10-2002) 
         
	
            | Kommentar Fra : Thïngmand | 
  Dato :  23-10-02 08:30 |  
  |  
 
            > Karbonader er stegt uden rasp/mel
 > Om de så er lavet af Svin, Kalv eller en blanding er sagen uvedkommende.
 Hakket svin stegt på panden uden rasp, kalder vi frikadeller   
            
             |   |   
            
        
 
            
         
             Peter (23-10-2002) 
         
	
            | Kommentar Fra : Peter | 
  Dato :  23-10-02 15:59 |  
  |   
            
"Thïngmand" <michael@thingmand.invalid> skrev i en meddelelse
 news:3db65012$0$34830$edfadb0f@dspool01.news.tele.dk...
 > > Karbonader er stegt uden rasp/mel
 > > Om de så er lavet af Svin, Kalv eller en blanding er sagen uvedkommende.
 >
 > Hakket svin stegt på panden uden rasp, kalder vi frikadeller   
ingen mel, æg og løg?
            
              |   |   
            
        
 
            
         
             Jan Bøgh (23-10-2002) 
         
	
            | Kommentar Fra : Jan Bøgh | 
  Dato :  23-10-02 18:06 |  
  |  
 
            "Thïngmand" <michael@thingmand.invalid> wrote in message
 news:3db65012$0$34830$edfadb0f@dspool01.news.tele.dk...
 > Hakket svin stegt på panden uden rasp, kalder vi frikadeller   
Usædvanligt. Normalt er der både æg, mælk, mel, løg og krydderier i
 frikadeller.   
vh
 Jan
            
              |   |   
            
        
 
            
         
           Pia (21-10-2002) 
         
	
            | Kommentar Fra : Pia | 
  Dato :  21-10-02 10:35 |  
  |   
            
 "Peter" <elsbaFJERN@get2net.dk> wrote in message
 news:T_Ns9.15$a96.511@news.get2net.dk...
 > Hej NG.
 >
 > Er der nogen der kan forklare, hvad foreskellen på karbonader og
 krebinetter
 > er?.
 >
 > Hilsen  Peter.
 >
 >
 Jeg ved ikke med karbonader, men i mine oejne er krebinetter hakket kalv og
 flaesk og saa vendt i rasp og stegt paa panden.
 
 Pia
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Keld Gydum (21-10-2002) 
         
	
            | Kommentar Fra : Keld Gydum | 
  Dato :  21-10-02 11:37 |  
  |  
 
            Hej Peter ...
 I min kundskab er der bla. den forskel at karbonader
 er ovale og krebinetter er runde som danske bøffer -
 jeg mener at have læst i en gammel kogebog at man
 også brugte reven gulerod i krebinetter men kan ikke
 finde tilbage til det ... jeg leder stadig ...   
Velbekomme
  Keld Gydum
            
              |   |   
            
        
 
            
         
           ram2 (21-10-2002) 
         
	
            | Kommentar Fra : ram2 | 
  Dato :  21-10-02 12:03 |  
  |  
 
            "Peter" skrev d. 21-10-02 08:23 dette indlæg :
 > Hej NG.
 > 
 > Er der nogen der kan forklare, hvad foreskellen på karbonader og
 krebinetter
 > er?.
 > 
 > Hilsen  Peter.
 > 
 Hej Peter. Samme spørgsmål har undret mig. Jeg har spurgt mange med
 forstand på disse ting, men de giver ikke ens svar. Det nærmeste jeg er
 kommet "sandheden" er, at det er et dialektspørgsmål. I Jylland hedder
 det karbonader, og på Sjælland hedder det krebinetter. Jeg ved ikke om
 det er rigtigt, men det kunne godt være det.
 Ram2
 >
 -- 
 Leveret af:
 http://www.kandu.dk/
"Vejen til en hurtig løsning"
            
              |   |   
            
        
 
            
         
           Merethe Nielsen (21-10-2002) 
         
	
            | Kommentar Fra : Merethe Nielsen | 
  Dato :  21-10-02 12:11 |  
  |   
            "ram2" skrev
 > >
 > Hej Peter. Samme spørgsmål har undret mig. Jeg har spurgt mange med
 > forstand på disse ting, men de giver ikke ens svar. Det nærmeste jeg er
 > kommet "sandheden" er, at det er et dialektspørgsmål. I Jylland hedder
 > det karbonader, og på Sjælland hedder det krebinetter. Jeg ved ikke om
 > det er rigtigt, men det kunne godt være det.
 
 Den har jeg også altid troet på.
 Nydansk ordbog siger noget andet:
 
 Karbonade:
 "En flad rund bøf af hakket kalve- el. svinekød der er paneret
 i rasp el. mel og stegt på panden." (Fra fransk "carbonnade")
 
 Krebinet:
 "En flad rund bøf af hakket kalve- el. svinekød der er paneret
 i æg og rasp og stegt på panden." (Fra fransk "crépinette")
 
 Jeg er ikke sikker på at jeg tror på ordbogen i dette tilfælde.
 
 --
 Merethe
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
            ram2 (21-10-2002) 
         
	
            | Kommentar Fra : ram2 | 
  Dato :  21-10-02 13:54 |  
  |  
 
            "Merethe Nielsen" skrev d. 21-10-02 12:11 dette indlæg :
 > 
 > Den har jeg også altid troet på.
 > Nydansk ordbog siger noget andet:
 > 
 > Karbonade:
 > "En flad rund bøf af hakket kalve- el. svinekød der er paneret
 > i rasp el. mel og stegt på panden." (Fra fransk "carbonnade")
 > 
 > Krebinet:
 > "En flad rund bøf af hakket kalve- el. svinekød der er paneret
 > i æg og rasp og stegt på panden." (Fra fransk "crépinette")
 > 
 > Jeg er ikke sikker på at jeg tror på ordbogen i dette tilfælde.
 > 
 > Merethe
 > ------------------------------
 Hej Merethe.
 Lidt skægt. I Gyldendals fremmedordbog står som følger:
 crepinette -n, -r (fr. crépinette en slags pølse, af crépine slagtekvægs
 net, af lat. crispus krøllet) lille karbonade af hakket kød
 Hvis de har ret, så er en krebinet jo en lille karbonade. 
 Jeg har sendt en mail til en større kogebog, og spurgt om de vil bore i
 sagen - Hvorfor det hedder sådan - hvornår det hedder sådan - hvorhenne
 det hedder sådan - hvornår retterne blev "opfundet", og så videre. Nu må
 dette meget store spørgsmål belyses fuldt ud, så vi kan få fred.
 Mvh
 Ram2
 -- 
 Leveret af:
 http://www.kandu.dk/
"Vejen til en hurtig løsning"
            
              |   |   
            
        
 
            
         
            ram2 (21-10-2002) 
         
	
            | Kommentar Fra : ram2 | 
  Dato :  21-10-02 13:57 |  
  |  
 
            "Merethe Nielsen" skrev d. 21-10-02 12:11 dette indlæg :
 > 
 > Karbonade:
 > "En flad rund bøf af hakket kalve- el. svinekød der er paneret
 > i rasp el. mel og stegt på panden." (Fra fransk "carbonnade")
 > 
 > Krebinet:
 > "En flad rund bøf af hakket kalve- el. svinekød der er paneret
 > i æg og rasp og stegt på panden." (Fra fransk "crépinette")
 > 
 > Jeg er ikke sikker på at jeg tror på ordbogen i dette tilfælde.
 > 
 > Merethe
 -----------------------
 Jeg glemte at indsætte hvad Gyldendal siger om karbonade:
 karbonade -n, -r (ital. carbonata, af lat. carbo kul) opr. kød ristet
 over kulild; 
 hakket (skrabet) kalve- el. svinekød formet omtr. som frikadelle og
 stegt, krebinet
 Ram2
 >
 -- 
 Leveret af:
 http://www.kandu.dk/
"Vejen til en hurtig løsning"
            
              |   |   
            
        
 
            
         
             Merethe Nielsen (21-10-2002) 
         
	
            | Kommentar Fra : Merethe Nielsen | 
  Dato :  21-10-02 14:12 |  
  |   
            "ram2" skrev
 >
 > karbonade -n, -r (ital. carbonata, af lat. carbo kul) opr. kød ristet
 > over kulild;
 > hakket (skrabet) kalve- el. svinekød formet omtr. som frikadelle og
 > stegt, krebinet
 
 Jeg har også slået karbonade op i "Dansk Ordbog for Folket",
 som er fra 1907. Der står at det er et stegt stykke kød af kam
 eller mørbrad. Krebinetter er slet ikke nævnt i bogen. Kan det
 virkelig passe at de hakkede af slagsen er nyere retter?
 Jeg ville gerne vide om Madam Mangor eller Frk. Jensen
 kendte dem.
 
 --
 Merethe
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Inger Pedersen (21-10-2002) 
         
	
            | Kommentar Fra : Inger Pedersen | 
  Dato :  21-10-02 18:00 |  
  |   
            
"ram2" <ram2.news@kandu.dk> skrev i en meddelelse
  Det nærmeste jeg er kommet "sandheden" er, at det er et dialektspørgsmål. I
 Jylland hedder
 > det karbonader, og på Sjælland hedder det krebinetter.
 Nemlig.
 Men folk har det jo med at flytte, og så har vi miseren: Ingen kan finde ud
 af det mere   
Hilsen Inger
            
              |   |   
            
        
 
            
         
           NASS (21-10-2002) 
         
	
            | Kommentar Fra : NASS | 
  Dato :  21-10-02 12:32 |  
  |   |   |   
            
        
 
            
         
           Kristina Søndergaard (21-10-2002) 
         
	
            | Kommentar Fra : Kristina Søndergaard | 
  Dato :  21-10-02 13:20 |  
  |   
            
 "Peter" <elsbaFJERN@get2net.dk> skrev i en meddelelse:
 > Er der nogen der kan forklare, hvad foreskellen på karbonader og
 > krebinetter er?
 
 Hej Peter,
 Hos os er karbonader blot svinefars vendt i rasp, hvorimod krebinetter er
 rørt svinefars vendt i rasp.
 
 /Kristina
 
 
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Jørgen Hess (21-10-2002) 
         
	
            | Kommentar Fra : Jørgen Hess | 
  Dato :  21-10-02 13:46 |  
  |   
            
 "Peter" <elsbaFJERN@get2net.dk> skrev i en meddelelse
 news:T_Ns9.15$a96.511@news.get2net.dk...
 > Hej NG.
 >
 > Er der nogen der kan forklare, hvad foreskellen på karbonader og
 krebinetter
 > er?.
 >
 > Hilsen  Peter.
 >
 >
 Altså - Når nu man prøver at kaste lys over sagen, er det jo nærliggende, at
 læse i Dansk Husmoder Leksokon. Dette har desværre ikke bidraget til
 klarheden, hvis talen er omkring panering:
 
 Hakkekarbonade: 1kg hakket svine- eller kalvekød formes som hakkebøf, bedst
 ved at rulles fast mellem håndfladerne og derefter formes på bræt ved at
 bankes let med ryggen af en kniv. Strøes med salt og peber, steges lysebrune
 i hedt fedt. Brunet smør kan gives til, eller panden kan afkoges med
 kartoffelsuppe (vand?), der tilsættes kulør og jævnes ganske lidt (20-25 g
 mel til ½ l suppe).
 
 Krebinetter (Wienerkarbonade) tilberedes af 3/4 kg hakket kalvekød tilsat
 250 g kogte kartofler, krydres med saften af 1 løg samt salt og peper og
 steges lysebrune i hedt fedt.
 
 Således afskrevet fra nævnte leksikon.
 
 Jørgen
 
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           mcloud (21-10-2002) 
         
	
            | Kommentar Fra : mcloud | 
  Dato :  21-10-02 18:49 |  
  |  
 
            "Peter" skrev d. 21-10-02 08:23 dette indlæg :
 > Hej NG.
 > 
 > Er der nogen der kan forklare, hvad foreskellen på karbonader og
 krebinetter
 > er?.
 > 
 > Hilsen  Peter.
 > 
 > hej Peter 
 Her er hvad hjerteforeningen mener om sagen
 Opskriften her indeholder kun halvt så meget fedt som traditionelle
 karbonader/krebinetter fordi:
 · Der er brugt mindre - og mere magert - kød
 · Der er brugt flere grønsager
 · Stuvningen er lavet uden brug af fedtstof
 · Der spises brød til
 ------------------------------------------------------------------------
 --------
 
 2 personer
 250 g hakket svine-, kalve- eller kalkunkød, max 10-12% fedt
  1-2 spsk rasp 
 ½ spsk rapsolie 
 Salt, peber
  Stuvet hvidkål 
 400 g hvidkål
  1-1½ dl vand 
 1 lille bouillonterning 
 2 dl letmælk
  2 spsk hvedemel
  Evt. salt, peber,
  revet muskatnød 
 400 g kartofler
  Serveres med Syltede agurker og brød 
 Kartoflerne skrælles og koges. 
 Kødet formes til 2 karbonader/krebinetter. Vendes i rasp. Salt og peber
 drysses på. 
 Steges på pande, gerne med sliplet- belægning, i lidt olie.
  Snit kålen fint, og damp den mør i 1-1½ dl vand tilsat bouillonterning
 i ca. 15 minutter.
  Ryst en jævning af 1½ dl letmælk og mel, og hæld den i under omrøring.
  Tilsæt resten af mælken og lad stuvningen småkoge i ca. 5 minutter.
 Smag til med salt, peber og evt. muskatnød. Karbonaden serveres med
 kartofler, stuvet hvidkål og syltede agurker.
  Brød serveres ved siden af. Energiindhold pr. person: 2900 kJ (690
 kcal) 
 Energifordeling: 22% protein 
  50% kulhydrat 
  28% fedt (22 gram pr. person) 
 Copyright: Hjerteforeningen, 2000
 mvh mcloud
 -- 
 Leveret af:
 http://www.kandu.dk/
"Vejen til en hurtig løsning"
            
              |   |   
            
        
 
            
         
           ram2 (21-10-2002) 
         
	
            | Kommentar Fra : ram2 | 
  Dato :  21-10-02 20:39 |  
  |  
 
            "mcloud" skrev d. 21-10-02 18:49 dette indlæg :
 > "Peter" skrev d. 21-10-02 08:23 dette indlæg :
 > > Hej NG.
 > > 
 > > Er der nogen der kan forklare, hvad foreskellen på karbonader og
 > krebinetter
 > > er?.
 > > 
 > Her er hvad hjerteforeningen mener om sagen
 > ---------------------------
 Fin opskrift mcloud, og tak for den. Skal prøves!!
 Men spørgsmålet var, hvad forskellen er på karbonader og krebinetter.
 Mvh.
 Ram2
 -- 
 Leveret af:
 http://www.kandu.dk/
"Vejen til en hurtig løsning"
            
              |   |   
            
        
 
    
 
					
					 
			 | 
			
				
        
			 |