|  | 		    
					
        
         
          
         
	
          | |  | Vanillekranse som s'er? Fra : Renate Jacobsen
 | 
 Dato :  08-12-02 12:33
 | 
 |  | 
 
            Hejsa,
 Her midt i alle småkagerne, havde jeg en snak med min bedstemor. (Årligt,
 tilbagevendende problemer med diverse opskrifter.    Hun fortalte, da snakken faldt på vanillekranse, at hendes bedstemor altid
 laved dem formet som et s.
 Jeg kom til at tænke på, om det måske bare var en helt "lokal" dille
 (Sønderjylland), eller om der er andre her i gruppen, der måske har erfaret
 noget lignende? Det ville jeg meget gerne høre om.    Man må betænke, at dette er foregået for ca. 100 år siden.
 Med venlige julehilsner
 Renate
            
             |  |  | 
  Peter Westh (08-12-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Peter Westh
 | 
 Dato :  08-12-02 17:27
 | 
 |  | 
 
            "Renate Jacobsen" <renate@bgprint.dk> wrote in message
 news:3df32df9$0$35821$edfadb0f@dread15.news.tele.dk...
 > Hejsa,
 >
 > Her midt i alle småkagerne, havde jeg en snak med min bedstemor. (Årligt,
 > tilbagevendende problemer med diverse opskrifter.    > Hun fortalte, da snakken faldt på vanillekranse, at hendes bedstemor altid
 > laved dem formet som et s.
 > Jeg kom til at tænke på, om det måske bare var en helt "lokal" dille
 > (Sønderjylland), eller om der er andre her i gruppen, der måske har
 erfaret
 > noget lignende? Det ville jeg meget gerne høre om.    > Man må betænke, at dette er foregået for ca. 100 år siden.
 Da jeg var i den alder hvor det var sjovt at hjælpe mor med at julebage
 (dvs. i første halvdel af 70'erne) lavede vi typisk ca 2/3 afv
 anilliekransedejen til kranse, medens en del af resten blev til S'er. Min
 mor kørte dejen gennem kødhakkeren med en stjerneformet - hvad hedder det,
 dyse i . Den sidste del af dejen blev lavet flade, rektangulære med rillet
 overflade, det brugte hun en anden dyse til.
 Om traditionen stammede fra hendes barndomshjem aner jeg ikke, min mor er
 fra Århus.
 MVH
 Peter
            
             |  |  | 
  Jan Bøgh (08-12-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Jan Bøgh
 | 
 Dato :  08-12-02 19:03
 | 
 |  | 
 
            "Renate Jacobsen" <renate@bgprint.dk> wrote in message
 news:3df32df9$0$35821$edfadb0f@dread15.news.tele.dk...
 > Her midt i alle småkagerne, havde jeg en snak med min bedstemor. (Årligt,
 > tilbagevendende problemer med diverse opskrifter.    > Hun fortalte, da snakken faldt på vanillekranse, at hendes bedstemor altid
 > laved dem formet som et s.
 > Jeg kom til at tænke på, om det måske bare var en helt "lokal" dille
 > (Sønderjylland), eller om der er andre her i gruppen, der måske har
 erfaret
 > noget lignende? Det ville jeg meget gerne høre om.    Min mor (midt i 70'erne) laver skam både 'O', 'S' og '|'-formede småkager af
 vaniliekransedejen, hvilket jeg også mindes flere af hendes søskende gøre.
 Geografisk er de alle fra Vendsyssel.
 vh
 jan
            
             |  |  | 
  Sebastian Adorján Dy~ (08-12-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Sebastian Adorján Dy~
 | 
 Dato :  08-12-02 21:43
 | 
 |  | 
 
            Hej Renate.
 Renate Jacobsen <renate@bgprint.dk> wrote:
 > Hejsa,
 > 
 > Her midt i alle småkagerne, havde jeg en snak med min bedstemor. (Årligt,
 > tilbagevendende problemer med diverse opskrifter.    > Hun fortalte, da snakken faldt på vanillekranse, at hendes bedstemor altid
 > laved dem formet som et s.
 > Jeg kom til at tænke på, om det måske bare var en helt "lokal" dille
 > (Sønderjylland), eller om der er andre her i gruppen, der måske har erfaret
 > noget lignende? Det ville jeg meget gerne høre om.    > Man må betænke, at dette er foregået for ca. 100 år siden.
 Ikke at dette vist har noget med din skik at gøre, men i min familie har
 jeg altid brugt den del af dejgen, som ikke kom ud af kødmaskinen i fine
 faconer til at lave familiens forbogstaver af. Men alle de andre blev
 altså til cirkler    /Sebastian
 > 
 > Med venlige julehilsner
 > 
 > Renate
 -- 
 Sebastian Adorján Dyhr      --     sadyhr@mail.tele.dk      
 Jettesvej 3, 2. TH     --   http://home6.inet.tele.dk/sadyhr DK-8220  Brabrand - +45 86 25 10 50
            
             |  |  | 
  Rømer (08-12-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Rømer
 | 
 Dato :  08-12-02 16:34
 | 
 |  | 
 
            Der findes faktisk en småkageopskrift på S'er i Frk. Jensen.
 Jeg har ikke prøvet dem, men husker jeg så den for nogle dage siden.
 Og nej - jeg har ikke bogen lige her til afskrift..    Leo
            
             |  |  | 
  Sebastian Adorján Dy~ (09-12-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Sebastian Adorján Dy~
 | 
 Dato :  09-12-02 23:49
 | 
 |  | 
 
            Hejsa
 Rømer <fupkonto@hotmail.com> wrote:
 > Der findes faktisk en småkageopskrift på S'er i Frk. Jensen.
 Du har sørme ret. #1020 i den fra 1904
 "Esser
 Et pund Flormel, 1/2 pund Melis, 1/2 pund Margarine, 2 Æg og en lille
 teskefuld Hjortetaksalt, udrør i 3/4 pægl [=3/16L = 167ml] Vand, æltes
 sammen til en Dejg, der udsprøjtes gennem Kagesprøjten og gives Form af
 S'er eller Stænger."
 Der står ikke noget om længde, temperatur og tid, men det er vel
 småkagevarme ;_)
 /Sebastian
 > 
 > Jeg har ikke prøvet dem, men husker jeg så den for nogle dage siden.
 > Og nej - jeg har ikke bogen lige her til afskrift..    > 
 > 
 > Leo
 -- 
 Sebastian Adorján Dyhr      --     sadyhr@mail.tele.dk      
 Jettesvej 3, 2. TH     --   http://home6.inet.tele.dk/sadyhr DK-8220  Brabrand - +45 86 25 10 50
            
             |  |  | 
   Pia (10-12-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Pia
 | 
 Dato :  10-12-02 12:21
 | 
 |  | 
 "Sebastian Adorján Dyhr" <sadyhr@mail.tele.dk> wrote in message
 news:1fmxyd3.1k9v6idmry2aqN@0xc3d75a98.arcnxr13.ras.tele.dk...
 > Hejsa
 > Rømer <fupkonto@hotmail.com> wrote:
 >
 > > Der findes faktisk en småkageopskrift på S'er i Frk. Jensen.
 >
 > Du har sørme ret. #1020 i den fra 1904
 >
 snip
 
 Jeg har lige fundet en opskrift paa "Esser" i Politikens "Vi Bager" fra
 1960.  Men den er helt anderledes:
 
 ca. 130 stk
 
 250g smoer eller margarine
 125g sukker
 1 aeg
 175g mel
 175g kartoffelmel
 
 Smoerret roeres bloedt med sukkeret; det sammenpiskede aeg roeres i lidt ad
 gangen.  Melet vendes i.  Dejen sproejtes ud i forskellige faconer paa
 smurte plader [altsaa ikke kun i S'er!!].
 Bagetid: 6-8 min ved god varme (200)
 
 Jeg har ikke selv proevet den...men det kan vaere, jeg goer det i weekenden.
 Den lyder ok
 
 Pia
 
 
 
 
 |  |  | 
 |  |