| > Hvad ligger der i ordet 'modificeret' i forbindelse med stivelse i
 varedeklarationerne,
 > eller er det et vidt begreb?
 >
 > Er det noget man skal undgå lige som det hærdede fedt?
 >
 > Og nu vi er igang - hvad er invertsukker?
 >
 >
 > Mvh. Olfert
 
 Inventsukker fås ved kemis eller enzymatisk hydrolyse af saccharose (
 sukker ) og der er helt bestemte krav til det i Bekendtgørelse om visse
 former for sukker. ( BEK nr 27 af 20/01/1977 )
 Bilag 1
 
 5. Flydende invertsukker;
 den vandige opløsning af saccharose, delvis inverteret ved hydrolyse, i
 hvilken mængden af invertsukker ikke er fremherskende, og som svarer til
 følgende kendetegn:
 a) tørstof, ikke under 62 pct. i vægt,
 b) indhold af invertsukker (forholdet mellem fructose og dextrose: 1,0
 plus/minus 0,1), over 3 pct. men ikke over 50 pct. i vægt af tørstoffet,
 c) askeindhold ved måling af ledningsevne, ikke over 0,4 pct. i vægt af
 tørstoffet, bestemt i overensstemmelse med litra b) i bilag 2,
 d) restindhold af svovldioxid, ikke over 15 mg/kg af tørstoffet, indtil 1.
 januar 1979 dog indtil 20 mg/kg.
 6. Sirup af invertsukker;
 den vandige opløsning, eventuelt krystalliseret, af saccharose, delvis
 inverteret ved hydrolyse, i hvilken mængden af invertsukker er
 fremherskende, og som svarer til følgende kendetegn:
 a) tørstof, ikke under 62 pct. i vægt,
 b) indhold af invertsukker (forholdet mellem fructose og dextrose: 1,0
 plus/minus 0,1), over 50 pct. i vægt af tørstoffet,
 c) askeindhold ved måling af ledningsevne, ikke over 0,4 pct. i vægt af
 tørstoffet, bestemt i overensstemmelse med litra b) i bilag 2,
 d) restindhold af svovldioxid, ikke over 15 mg/kg af tørstoffet, indtil 1.
 januar 1979 dog indtil 20 mg/kg.
 
 Modficerede stivelser er stivleser der er behandlet f.eks ved oxidation,
 varmebehandling, kemisk med syre eller baser. disse er optage i
 positivlisten  i grupper afhængig af den behandling der er anvendt ved
 fremstillingen. De deklareres ikke med E nummer i henholdt til
 Bekendtgørelse om mærkning m.v. af fødevarer.
 Der findes rigtig mange typer af modificerede stivelser, som har forskellige
 egenskaber, f.eks. fryse- og tø-stabilitet, syrestabilitet så det kan
 anvendes i produkter med lav pH.
 Der er ingen grund til at være betænkelig ved at købeprodukter med hverken
 inventsukker eller mod. stivelse.
 
 Mvh.
 
 Queeni
 
 
 
 
 
 
 |