|  | 		    
					
        
         
          
         
	
          | |  | Vin holdbarhed Fra : -MartinS.-
 | 
 Dato :  18-12-02 17:54
 | 
 |  | 
 
            Hvor længe kan vin holde sig, hvis de opbevares optimalt (køligt og
 mørkt)?
 Jeg går ud fra, at de gode/dyre vine bliver bedre med aldren(?), men
 hvordan forholder det sig med f.eks. rødvin til 30-60 kr. pr. flaske?
 Jeg har tilfældigvis 2 vine stående som jeg aldrig har fået drukket.
 Vil nogen af jer gi' et bud på, og jeg er bedst tjent med at hælde dem
 ud i vasken:
 Vin 1: Rødvin, Fleurie, Clos de la chapelle des bois, årg. 2000
 Vin 2: Hvidvin, Western Cellars, California wine, årg. 1998
 Hvordan kan man smage om en vin er for gammel?
 Hvis en flaske allerede har været åbnet, hvor længe kan den så holde
 sig derefter?
 Beklager at det udviklede sig til en masse spørgsmål    Hilsen Martin
            
             |  |  | 
  Prankster Kineses (18-12-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Prankster Kineses
 | 
 Dato :  18-12-02 18:48
 | 
 |  | 
 "-MartinS.-" <feedback56@hotmail.com> wrote in message
 news:7b6907bd.0212180854.7eb7cac5@posting.google.com...
 > Hvor længe kan vin holde sig, hvis de opbevares optimalt (køligt og
 > mørkt)?
 >
 
 > Vin 1: Rødvin, Fleurie, Clos de la chapelle des bois, årg. 2000
 
 Beaujolais bør generelt drikkes relativt unge måske 1-2 år, men da
 ovenstående er en hæderlig vin bør den helt sikkert kunne drikkes i dag og
 også 1-2 år frem.
 
 > Vin 2: Hvidvin, Western Cellars, California wine, årg. 1998
 >
 
 Kender jeg slet ikke, men 5 år for en hvidvin er nok i overkanten undtagen
 for virkelig store f.eks. Alsace og Bourgogne
 
 
 Kasper
 
 
 
 
 
 
 |  |  | 
  Jan Bøgh (18-12-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Jan Bøgh
 | 
 Dato :  18-12-02 18:57
 | 
 |  | "-MartinS.-" <feedback56@hotmail.com> wrote in message
 news:7b6907bd.0212180854.7eb7cac5@posting.google.com...
 > Hvor længe kan vin holde sig, hvis de opbevares optimalt (køligt og
 > mørkt)?
 
 Fra få måneder til 100'er år!
 
 >> Jeg går ud fra, at de gode/dyre vine bliver bedre med aldren(?), men
 > hvordan forholder det sig med f.eks. rødvin til 30-60 kr. pr. flaske?
 
 Stort set er der en sammenhæng, således at meget få billige vine kan
 forbedres ved lagring, hvorimod det ikke er givet at en dyr vin har
 gemmepotentiale, men at det er ret sandsynligt at den har.
 Man skal være opmærksom på at mange moderne vine ikke er lavet med henblik
 på lagring hos slutbrugeren, men bliver solgt, når de er drikkeklare.
 
 > Jeg har tilfældigvis 2 vine stående som jeg aldrig har fået drukket.
 > Vil nogen af jer gi' et bud på, og jeg er bedst tjent med at hælde dem
 > ud i vasken:
 > Vin 1: Rødvin, Fleurie, Clos de la chapelle des bois, årg. 2000
 
 Absolut intet problem - den kan sagtens ligge længere endnu. Som de fleste
 Cru du Beaujoulais er den frugtøs og med nogen syre. Drik den let kølig (15
 grader eller deromkring) og gerne til lyst kød og en ikke for kraftig sauce.
 
 > Vin 2: Hvidvin, Western Cellars, California wine, årg. 1998
 
 Kender den ikke, men gætter på at den er OK. Men bør nok ikke blive meget
 ældre.
 
 > Hvordan kan man smage om en vin er for gammel?
 
 Det er svært at svare på. Er alkoholen blevet til eddike, er der ikke så
 meget tvivl. Taler vi om røde, vil en smag af det, der ofte betegnes som
 portvinssmag, indikere at vinen er på vej ned ad bakke. Men det afhænger
 meget af den, der smager. F.eks. ynder mange englændere vine, der efter den
 gængse smag ligger på kanten. Men kort sagt kendetegnes en for gammel vin
 ved ovennævnte og ved at den får en slatten tynd smag. Samtidigt ændrer den
 farve fra det blårøde over bordeaux- eller rubinrød til en orangerød for at
 ende som nærmest brun.
 
 > Hvis en flaske allerede har været åbnet, hvor længe kan den så holde
 > sig derefter?
 
 Afhænger igen af vinen. Er den i forvejen på kanten af alderdomssvækkelse
 kan den 'dø' på den tid, det tager at drikke et glas. Jeg har oplevet at
 drikke gamle vine, der nyåbnet er så englene synger, for 20 min. senere at
 sidde med en temmelig kedelig sag.
 Almindelig supermarkedsvin klarer normalt uden problemer at overleve en
 enkelt dag, og ofte et par dage.
 Til gengæld er det min erfaring (støttet af nogle blindsmagninger) at
 diverse smarte dingenoter med spøjse gasser og vakumpumper kun gavner
 sælgeren. De virker ikke.
 
 
 
 vh
 Jan
 
 
 
 
 |  |  | 
  Kurt Lund (18-12-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Kurt Lund
 | 
 Dato :  18-12-02 23:06
 | 
 |  | Jan Bøgh skrev:
 
 >> Hvis en flaske allerede har været åbnet, hvor længe kan den så holde
 >> sig derefter?
 >
 > Afhænger igen af vinen. Er den i forvejen på kanten af
 > alderdomssvækkelse kan den 'dø' på den tid, det tager at drikke et
 > glas. Jeg har oplevet at drikke gamle vine, der nyåbnet er så englene
 > synger, for 20 min. senere at sidde med en temmelig kedelig sag.
 
 
 <pralmode>
 Som f.eks. den Corton fra 1929, som jeg smagte i anledning af min mors 70
 års dag i 1999. Men hold da kæft, hvor var den god så længe den varede.
 </pralmode>
 
 --
 Kurt Lund
 
 
 
 |  |  | 
   Jan Bøgh (19-12-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Jan Bøgh
 | 
 Dato :  19-12-02 18:07
 | 
 |  | 
 
            "Kurt Lund" <kl@fabel.dk> wrote in message news:atqrfe$ip9$1@sunsite.dk...
 > <pralmode>
 > Som f.eks. den Corton fra 1929, som jeg smagte i anledning af min mors 70
 > års dag i 1999. Men hold da kæft, hvor var den god så længe den varede.
 > </pralmode>
 Whauw! Den er /næsten/ lige så gammel som en Rioja, jeg smagte for et bette
 års tid siden   ))
 vh
 Jan
            
             |  |  | 
  Krabsen (18-12-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Krabsen
 | 
 Dato :  18-12-02 23:18
 | 
 |  | 
 "-MartinS.-" <feedback56@hotmail.com> skrev i en meddelelse
 news:7b6907bd.0212180854.7eb7cac5@posting.google.com...
 > Hvor længe kan vin holde sig, hvis de opbevares optimalt (køligt og
 > mørkt)?
 >
 >
 > Jeg har tilfældigvis 2 vine stående som jeg aldrig har fået drukket.
 > Vil nogen af jer gi' et bud på, og jeg er bedst tjent med at hælde dem
 > ud i vasken:
 > Vin 1: Rødvin, Fleurie, Clos de la chapelle des bois, årg. 2000
 > Vin 2: Hvidvin, Western Cellars, California wine, årg. 1998
 >
 > Hvordan kan man smage om en vin er for gammel?
 Prøv    Er den kedelig, så i sovsen med den. Er den muggen, så i kloaken. Og _er_
 den muggen, er du ikke i tvivl!
 mvh
 Krabsen
            
             |  |  | 
  Jan Bøgh (19-12-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Jan Bøgh
 | 
 Dato :  19-12-02 18:08
 | 
 |  | "Krabsen" <news@krabsen.dk> wrote in message news:atqs75$p1q$1@sunsite.dk...
 
 > Er den kedelig, så i sovsen med den. Er den muggen, så i kloaken. Og _er_
 > den muggen, er du ikke i tvivl!
 
 Muggen! Efter at have deltaget i indtagelse af adskillige tusind flasker vin
 har jeg dog godt nok aldrig mødt en, der var muggen.
 
 vh
 Jan
 
 
 
 
 |  |  | 
   Mikkel Clausen (19-12-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Mikkel Clausen
 | 
 Dato :  19-12-02 19:39
 | 
 |  | 
 "Jan Bøgh" <jan@boegh._X_net> skrev i en meddelelse
 news:atsu6k$9lq$1@sunsite.dk...
 > "Krabsen" <news@krabsen.dk> wrote in message
 news:atqs75$p1q$1@sunsite.dk...
 > Muggen! Efter at have deltaget i indtagelse af adskillige tusind flasker
 vin
 > har jeg dog godt nok aldrig mødt en, der var muggen.
 
 Dertil skal føjes at det er en observeret bivirkning at nogle mennesker
 bliver særdeles
 mugne ved indtagelse af vin - oftest dagen derpå... (ku´ikke dy mig)
 
 /Mikkel
 
 
 
 
 |  |  | 
    Jan Bøgh (19-12-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Jan Bøgh
 | 
 Dato :  19-12-02 19:45
 | 
 |  | "Mikkel Clausen" <halo99@ofir.dk> wrote in message
 news:3e0211e6$0$47422$edfadb0f@dtext01.news.tele.dk...
 
 > Dertil skal føjes at det er en observeret bivirkning at nogle mennesker
 > bliver særdeles
 > mugne ved indtagelse af vin - oftest dagen derpå... (ku´ikke dy mig)
 
 Se DET kender jeg!
 
 vh
 Jan
 
 
 
 
 |  |  | 
   Krabsen (20-12-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Krabsen
 | 
 Dato :  20-12-02 13:55
 | 
 |  | 
 
            Muggen - rådden - prop - kært barn har mange navne     Essensen er, at man
 ikke er i tvivl..
 mvh
 Krabsen
 "Jan Bøgh" <jan@boegh._X_net> skrev i en meddelelse
 news:atsu6k$9lq$1@sunsite.dk...
 > "Krabsen" <news@krabsen.dk> wrote in message
 news:atqs75$p1q$1@sunsite.dk...
 >
 > > Er den kedelig, så i sovsen med den. Er den muggen, så i kloaken. Og
 _er_
 > > den muggen, er du ikke i tvivl!
 >
 > Muggen! Efter at have deltaget i indtagelse af adskillige tusind flasker
 vin
 > har jeg dog godt nok aldrig mødt en, der var muggen.
 >
 > vh
 > Jan
 >
 >
            
             |  |  | 
    Jan Bøgh (21-12-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Jan Bøgh
 | 
 Dato :  21-12-02 13:33
 | 
 |  | 
 
            "Krabsen" <news@krabsen.dk> wrote in message news:atv3un$gme$1@sunsite.dk...
 > Muggen - rådden - prop - kært barn har mange navne    Hvid det er prop, har det intet med hvor længe vinen står åben at gøre.
 vh
 Jan
            
             |  |  | 
     Krabsen (22-12-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Krabsen
 | 
 Dato :  22-12-02 21:00
 | 
 |  | 
 
            Det har jeg heller ikke sagt!
 Bemærkningen var en kommentar til, om spørgerens vine var værd at åbne...
 -------------------------------------
 Citat:
 > Hvordan kan man smage om en vin er for gammel?
 Prøv    Er den kedelig, så i sovsen med den. Er den muggen, så i kloaken. Og _er_
 den muggen, er du ikke i tvivl!
 ----------------------------------------
 Citat slut
 mvjh
 Krabsen
 "Jan Bøgh" <jan@boegh._X_net> skrev i en meddelelse
 news:au1mqa$kti$1@sunsite.dk...
 > "Krabsen" <news@krabsen.dk> wrote in message
 news:atv3un$gme$1@sunsite.dk...
 > > Muggen - rådden - prop - kært barn har mange navne    > Hvid det er prop, har det intet med hvor længe vinen står åben at gøre.
 >
 >
 > vh
 > Jan
 >
 >
            
             |  |  | 
  Henning Lindeberg (20-12-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Henning Lindeberg
 | 
 Dato :  20-12-02 16:53
 | 
 |  | 
 "-MartinS.-" <feedback56@hotmail.com> skrev i en meddelelse > Jeg går ud
 fra, at de gode/dyre vine bliver bedre med aldren(?), men
 > hvordan forholder det sig med f.eks. rødvin til 30-60 kr. pr. flaske?
 
 Langt de fleste vine i den nævnte prisklasse står sig bedst ved at blive
 drukket indenfor 1 år efter købet. En undtagelse er fex. den rumænske Pinot
 Noir i 30-33 kroners prislejet, som har huseret i supermarkederne i et par
 år - den har bedst af at vente til den er 4-6 år.Andre undtagelser er fex.
 de Valpolicella'er, der er lavet efter ripasso-metoden, de har godt af
 betydelig lagring og holder gerne 20 år. Så'en en kan ofte fås på tilbus i
 fex. Føtex (Masi's) til ca. 50 kr. Bemærk at nogle producenter IKKE vil
 kalde den Valpolicella, men blot vino di tavola - italienske
 vin-klassifikationer er facinerende og spændende, men ikke altid særlig
 logiske.
 
 >
 > Jeg har tilfældigvis 2 vine stående som jeg aldrig har fået drukket.
 > Vil nogen af jer gi' et bud på, og jeg er bedst tjent med at hælde dem
 > ud i vasken:
 > Vin 1: Rødvin, Fleurie, Clos de la chapelle des bois, årg. 2000
 > Vin 2: Hvidvin, Western Cellars, California wine, årg. 1998
 
 Fleurie er cru-beaujolais - dvs. en vin fra et af de 9 (tror altså at det er
 9) mest ansete områder i den nordlige del af Beaujolai. Det er ofte en
 temmelig god og elegant vin, og den kan i årgang 2000 sagtens ligge 5-6 år -
 den vil endda have gavn deraf, så hvis du kan få den til 50-60 kroner, er
 det (selvom jeg ikke lige knder Clos de la Chapelle) sandsynligvis et
 rigtigt røverkøb.
 
 Det er sværere med den californske hvidvin - her skal man altså som minimum
 have oplysninger om druen. Hvis druenavnet ikke fremgår, er det formodentlig
 en blanding, hvor en del består af Colombard, og i så fald så vinder du
 intet ved at gemme den.
 
 >
 > Hvordan kan man smage om en vin er for gammel?
 
 Rødvine, der er blevet for gamle ("gået over"), får en metallisk ubehagelig
 smag. Jeg tror ikke at jeg har smagt en hvidvin, der har været for
 gammel....
 
 
 > Hvis en flaske allerede har været åbnet, hvor længe kan den så holde
 > sig derefter?
 
 Hvis vinen er rigtig god, så drik den dog op! Ellers kan næsten alle vine
 (dog ikk' dem med bobler) gemmes i køleskab 2-3 dage efter optrækningen. Men
 de bli'r altså ikke bedre af det. Hm, måske med undtagelse af en krads
 Barolo, fremstillet efter der klassiske metode, og så ska' den endda ikke i
 køleskabet, som ellers er det bedste.
 
 Vin er så'en set ikke svært, for - det er jo bare en smagssag, ikk'?  Og det
 er sjovt at prøve sig frem. *S*
 Henning
 
 
 
 
 
 
 |  |  | 
 |  |