|  | 		    
					
        
         
          
         
	
          | |  | Kaffe til stempelkande? Fra : Michael Rasmussen
 | 
 Dato :  04-01-03 19:15
 | 
 |  | Jeg har fået en stempelkande i julegave, hvilken kaffe skal jeg bruge?
 
 Jeg har prøvet men en traditionel Rød Gevalia og den er mig for bitter.
 
 Er der ellers nogle fiduser jeg bør kende ved brygning på en sådanne
 kande?
 --
 Regards/Med venlig hilsen
 Michael Rasmussen, Denmark
 Email: miker@_nospam_miker.dk
 
 
 |  |  | 
  Ulrik Andreassen (04-01-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Ulrik Andreassen
 | 
 Dato :  04-01-03 19:24
 | 
 |  | 
 
            Jeg er i samme båd    - Kristina Andreassen
 "Michael Rasmussen" <miker@_nospam_miker.dk> wrote in message
 news:019e1v4bahgubj5a8gtkpfkge8gvb9rnuh@4ax.com...
 > Jeg har fået en stempelkande i julegave, hvilken kaffe skal jeg bruge?
 >
 > Jeg har prøvet men en traditionel Rød Gevalia og den er mig for bitter.
 >
 > Er der ellers nogle fiduser jeg bør kende ved brygning på en sådanne
 > kande?
 > --
 > Regards/Med venlig hilsen
 > Michael Rasmussen, Denmark
 > Email: miker@_nospam_miker.dk
            
             |  |  | 
  Rene' Hjorth (04-01-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Rene' Hjorth
 | 
 Dato :  04-01-03 19:54
 | 
 |  | 
 
            [Ulrik Andreassen | Sat, 4 Jan 2003 19:23:44 +0100]
 >> Er der ellers nogle fiduser jeg bør kende ved brygning på en sådanne
 >> kande?
 Brug vand (fra den kolde hane) der får et hurtigt opkog, og derefter
 hviler ½-1 minut før det overhældes bønnerne (da det ca. er ca. 93
 grader).
 Brug gode kaffebønner, der er grovere malet til stempelkander - der er
 SÅ mange gode kaffe- og specialbutikker i dette land, at en dårlig
 supermarkedskaffe slet ikke er nødvendig.
 Lad kun kaffen trække 4 minutter før stemplet langsomt presses i bund;
 og drik så den gode friske kaffe  :)
 René
www.rene.hjorth.com &  www.lowcarb.dk |  |  | 
  [2900] Jesper Haaber~ (05-01-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : [2900] Jesper Haaber~
 | 
 Dato :  05-01-03 23:25
 | 
 |  | 
 
            Ulrik Andreassen <ulrik@infomail.dk> wrote:
 > Jeg er i samme båd    Køb en lille kværn fra Krups eller Braun - den fåes nok billigt nu på
 udsalg og mal så bønnerne selv. Jeg kan anbefale Netto's i den brune
 pakke, som desværre ikke fåes i alle Netto butikker (spørg Fru Netto)
 - Irmas den brune javablanding.
 - ISO har en brun/hvid pakke, som også er god
 Du skal prøve dig frem. Der er meget stor forskel på styrke, kraft,
 bitterhed, duft og så videre.
 -- 
 Med venlig hilsen Jesper
http://www.gylling.net/ ftp://80.197.181.14/ - in action from 9 am - 0.30 am CET
            
             |  |  | 
  Mizzy (04-01-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Mizzy
 | 
 Dato :  04-01-03 19:35
 | 
 |  | 
 
            On Sat, 04 Jan 2003 19:15:17 +0100, Michael Rasmussen
 <miker@_nospam_miker.dk> wrote:
 >Jeg har fået en stempelkande i julegave, hvilken kaffe skal jeg bruge?
 >
 >Jeg har prøvet men en traditionel Rød Gevalia og den er mig for bitter.
 >
 >Er der ellers nogle fiduser jeg bør kende ved brygning på en sådanne
 >kande?
 Hej Michael
 En "fidus" kunne være at købe kaffe, som er beregnet til stempelkande.
 Almindelig kaffe er nemlig alt for fintmalet og der kommer derfor en
 masse grums i kaffen. Ikke så lækkert at drikke den sidste kop af
 sådan en kande.
 Gevalia laver en, der hedder vist nok hedder Bistro, den syn's jeg er
 udmærket. Men andre kaffemærker, såvel de mest almindelige/kendte som
 de mere avancerede, laver også de hersens mere grovmalede kaffetyper
 til stempelkander.
 Ellers er der ikke så meget hokus-pokus i det: Find en dosering, du
 kan lige, i med det kogende vand, lad det bundfalde i nogle minutter
 og så ned med stemplet.
 Voila - pragtfuld, smagsfuld og ikke mindst varm kaffe    Bedste hilsner
 Hedda
            
             |  |  | 
  Thomas Hjort (04-01-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Thomas Hjort
 | 
 Dato :  04-01-03 19:35
 | 
 |  | 
 "Michael Rasmussen" <miker@_nospam_miker.dk> skrev i en meddelelse
 news:019e1v4bahgubj5a8gtkpfkge8gvb9rnuh@4ax.com...
 > Jeg har fået en stempelkande i julegave, hvilken kaffe skal jeg bruge?
 >
 > Jeg har prøvet men en traditionel Rød Gevalia og den er mig for bitter.
 >
 > Er der ellers nogle fiduser jeg bør kende ved brygning på en sådanne
 > kande?
 
 Skold kanden før du hælder kaffe i.
 Og køb dig evt en elektrisk kaffemølle og kaffebønner i stedet for
 færdig-malet.
 
 
 
 Mvh Thomas
 
 
 
 
 |  |  | 
  Peter Westh (04-01-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Peter Westh
 | 
 Dato :  04-01-03 19:50
 | 
 |  | "Michael Rasmussen" <miker@_nospam_miker.dk> wrote in message
 news:019e1v4bahgubj5a8gtkpfkge8gvb9rnuh@4ax.com...
 > Jeg har fået en stempelkande i julegave, hvilken kaffe skal jeg bruge?
 >
 > Jeg har prøvet men en traditionel Rød Gevalia og den er mig for bitter.
 >
 > Er der ellers nogle fiduser jeg bør kende ved brygning på en sådanne
 > kande?
 
 Du skal bruge en mere groftmalet kaffe. Jeg plejer at købe hele bønner i
 Irma  - blå cirkel eller den økologiske - og male dem i butikken - det
 plejer at passe med "medium" indstilling, men supermarkedernes kaffemøller
 er ofte fejlindstillet, så prøv dig lidt frem  - det skal bare være en tand
 grovere end alm. posekaffe.
 
 MVH
 
 Peter
 
 
 
 
 |  |  | 
  Klaus Alexander Seis~ (04-01-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Klaus Alexander Seis~
 | 
 Dato :  04-01-03 19:50
 | 
 |  | Michael Rasmussen skrev:
 
 > Jeg har fået en stempelkande i julegave, hvilken kaffe skal
 > jeg bruge?
 >
 > Jeg har prøvet men en traditionel Rød Gevalia og den er mig
 > for bitter.
 
 Efter at have brugt Mövenpick-kaffe i mange år, gik jeg for et par
 år siden over til den grønne, økologiske, Max Havelaar-mærkede "Cafe
 Luxury" fra Brugsen m.fl.  Den sælges i 250 g-pakninger og er godt
 dobbelt så dyr som Gevalia, men jeg synes at den er alle pengene
 værd - jeg har ikke fundet bedre smag og aroma i nogen god hverdags-
 kaffe.  Jeg kan kun sige: Prøv den!
 
 Mövenpick er ellers osse et godt bud.  Aromaen er fantatisk, men
 smagen er en anelse mere brændt en Cafe Luxurys.  Sidstnævnte er
 helt klart en vinder.
 
 Cafe Luxury har en håndfuld slægtninge i sorte pakninger: Colombia,
 Nicaragua, Kenya og et par stykker til.  De er osse gode.  Til dem
 der har svært ved at falde i søvn efter at have drukket kaffe om
 aftenen kan jeg anbefale Cafe Luxurys koffeinfri fætter - hvis det
 ikke lige var fordi man ikke får et koffein-boost, ville man ikke
 tro at man sad med en koffeinfri kaffe, for den er både fyldig og
 rund i smagen.
 
 > Er der ellers nogle fiduser jeg bør kende ved brygning på en
 > sådanne kande?
 
 De bitre smagsstoffer udtrækkes til sidst, så jo hurtigere man får
 presset stemplet ned efter at vandet er hældt over bønnerne, jo
 "sødere" smag får kaffen.  Derimod synes jeg ikke at det har den
 store effekt at lade vandet køle en smule af inden man hælder det
 over bønnerne - et råd man ellers ofte støder på.  Så mit råd er:
 På med vandet, og stemplet i bund uden at røre rundt først (pas
 dog på ikke at blive så ivrig at det skoldhede vand presses ud
 forbi stemplet).
 
 
 // Klaus
 
 --
 ><>    vandag, môre, altyd saam
 
 
 |  |  | 
  Niels L. (05-01-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Niels L.
 | 
 Dato :  05-01-03 23:01
 | 
 |  | 
 "Klaus Alexander Seistrup" <spam@magnetic-ink.dk> skrev i en meddelelse
 news:87e5a51c-c147-49e4-abd5-26e13842db10@news.szn.dk...
 > Michael Rasmussen skrev:
 >
 > > Jeg har fået en stempelkande i julegave, hvilken kaffe skal
 > > jeg bruge?
 > >
 > > Jeg har prøvet men en traditionel Rød Gevalia og den er mig
 > > for bitter.
 >
 > Efter at have brugt Mövenpick-kaffe i mange år, gik jeg for et par
 > år siden over til den grønne, økologiske, Max Havelaar-mærkede "Cafe
 > Luxury" fra Brugsen m.fl.  Den sælges i 250 g-pakninger og er godt
 > dobbelt så dyr som Gevalia, men jeg synes at den er alle pengene
 > værd - jeg har ikke fundet bedre smag og aroma i nogen god hverdags-
 > kaffe.  Jeg kan kun sige: Prøv den!
 >
 > Mövenpick er ellers osse et godt bud.  Aromaen er fantatisk, men
 > smagen er en anelse mere brændt en Cafe Luxurys.  Sidstnævnte er
 > helt klart en vinder.
 >
 > Cafe Luxury har en håndfuld slægtninge i sorte pakninger: Colombia,
 > Nicaragua, Kenya og et par stykker til.  De er osse gode.  Til dem
 > der har svært ved at falde i søvn efter at have drukket kaffe om
 > aftenen kan jeg anbefale Cafe Luxurys koffeinfri fætter - hvis det
 > ikke lige var fordi man ikke får et koffein-boost, ville man ikke
 > tro at man sad med en koffeinfri kaffe, for den er både fyldig og
 > rund i smagen.
 >
 > > Er der ellers nogle fiduser jeg bør kende ved brygning på en
 > > sådanne kande?
 >
 > De bitre smagsstoffer udtrækkes til sidst, så jo hurtigere man får
 > presset stemplet ned efter at vandet er hældt over bønnerne, jo
 > "sødere" smag får kaffen.  Derimod synes jeg ikke at det har den
 > store effekt at lade vandet køle en smule af inden man hælder det
 > over bønnerne - et råd man ellers ofte støder på.  Så mit råd er:
 > På med vandet, og stemplet i bund uden at røre rundt først (pas
 > dog på ikke at blive så ivrig at det skoldhede vand presses ud
 > forbi stemplet).
 >
 >
 >   // Klaus
 >
 > --
 >  ><> vandag, môre, altyd saam
 
 
 Hej alle....
 Jeg er nødt til at skrive med de store bogstaver:
 
 VANDET MÅ  I K K E  HÆLDES OVER BØNNERNE STRAKS. VENT CA. 1 MINUT!
 
 FOR VARMT VAND = BITTER KAFFE
 SPILKOGENDE VAND GØR KAFFEN UDRIKKELIG!
 
 KAFFEN SKAL TRÆKKE CA 4 MINUTTER.
 
 HVIS STEMPLET PÅ ET TIDSPUNKT GÅR MEGET TRÆGT NED: LØFT STEMPLET EN ANELSE
 OG PRØV IGEN.
 TRÆGHED KAN OGSÅ SKYLDES AT FILTRET ER MEGET SNAVSET! (NOGET DER GIVER EN
 BITTER SMAG TIL KAFFEN).
 BØNNERNE BEHØVER IKKE VÆRE SPECIELT FINTMALEDE...BARE VANDET IKKE ER FOR
 VARMT ER DET OKAY.
 
 Med venlig hilsen...
 Niels (som normalt ikke skriver med store
 bogstaver!)
 
 
 
 
 
 
 
 |  |  | 
   Klaus Alexander Seis~ (05-01-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Klaus Alexander Seis~
 | 
 Dato :  05-01-03 23:08
 | 
 |  | Niels L. skrev:
 
 >> Derimod synes jeg ikke at det har den store effekt at lade
 >> vandet køle en smule af inden man hælder det over bønnerne
 >> - et råd man ellers ofte støder på.
 >
 > Jeg er nødt til at skrive med de store bogstaver:
 
 Sludder og vrøvl, du kan skrive med store og små bogstaver lissom
 os andre - hvis du vil.
 
 > VANDET MÅ  I K K E  HÆLDES OVER BØNNERNE STRAKS. VENT CA. 1
 > MINUT!
 >
 > FOR VARMT VAND = BITTER KAFFE
 > SPILKOGENDE VAND GØR KAFFEN UDRIKKELIG!
 
 Sludder og vrøvl.  Jeg har lavet kaffe på stempelkande i ca. 25 år,
 og jeg har prøvet alt lige fra at hælde vandet direkte på bønnerne
 til at vente op til fem minutter inden det hældes på.  Min erfaring
 er at det ikke har den store effekt at lade vandet køle en smule af.
 Man får langt mere ud af at få stemplet i bund så hurtigt som muligt.
 
 
 // Klaus
 
 --
 ><>    vandag, môre, altyd saam
 
 
 |  |  | 
    Rene' Hjorth (06-01-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Rene' Hjorth
 | 
 Dato :  06-01-03 10:08
 | 
 |  | 
 
            [Klaus Alexander Seistrup | Sun, 5 Jan 2003 22:07:49 +0000 (UTC)]
 >> FOR VARMT VAND = BITTER KAFFE
 >> SPILKOGENDE VAND GØR KAFFEN UDRIKKELIG!
 >
 >Sludder og vrøvl.
 Det er måske lidt overdrevet, men det er ikke sludder.  Kogende vand
 trækker lidt for mange bitterstoffer ud af kaffen, og for lidt varme i
 vandet kan ikke trække i eteriske olier godt nok ud.
 >Man får langt mere ud af at få stemplet i bund så hurtigt som muligt.
 Heller ikke enig; hvis kaffen ikke har kontakt med vandet længe nok, får
 du for få af de mere fyldige smagsstoffer trukket ud.  Jeg anbefaler 93
 grader, og en trækketid på 3-4 minutter afhængig af kaffens type.
 René
www.rene.hjorth.com &  www.lowcarb.dk |  |  | 
    Niels L. (07-01-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Niels L.
 | 
 Dato :  07-01-03 18:53
 | 
 |  | 
 "Klaus Alexander Seistrup" <spam@magnetic-ink.dk> skrev i en meddelelse
 news:887efd40-c5fd-4c93-8689-137cedd2d873@news.szn.dk...
 >
 > >> Derimod synes jeg ikke at det har den store effekt at lade
 > >> vandet køle en smule af inden man hælder det over bønnerne
 > >> - et råd man ellers ofte støder på.
 > >
 >
 >
 > > VANDET MÅ  I K K E  HÆLDES OVER BØNNERNE STRAKS. VENT CA. 1
 > > MINUT!
 > >
 > > FOR VARMT VAND = BITTER KAFFE
 > > SPILKOGENDE VAND GØR KAFFEN UDRIKKELIG!
 >
 > Sludder og vrøvl.  Jeg har lavet kaffe på stempelkande i ca. 25 år,
 > og jeg har prøvet alt lige fra at hælde vandet direkte på bønnerne
 > til at vente op til fem minutter inden det hældes på.  Min erfaring
 > er at det ikke har den store effekt at lade vandet køle en smule af.
 > Man får langt mere ud af at få stemplet i bund så hurtigt som muligt.
 >
 >
 >   // Klaus
 Hej igen....
 Undskyld de store bogstaver tidligere. Det gør jeg ikke igen!
 Jeg vedlægger et link fra "Hjemmeservice", som meget godt beskriver hvordan
 man får den optimale smag ud af sine kaffebønner.
http://www.dr.dk/p3/hjemmeservice/opskrifter/johan_ottosen.asp#2   (Håber
 linket virker...).
 Mvh.
           Niels L.
 -----------------------------------------------------
            
             |  |  | 
   Hauge (05-01-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Hauge
 | 
 Dato :  05-01-03 23:11
 | 
 |  | Hejsa
 
 "Niels L." <nilau3@SLETyahoo.dk> wrote in message
 news:ava9v6$11p$1@sunsite.dk...
 > Jeg er nødt til at skrive med de store bogstaver:
 
 Ok, men var du nødt til at have hele det forgående indlæg med endnu engang?
 
 > FOR VARMT VAND = BITTER KAFFE
 
 = for ringe bønner, har lavet kaffe på den måde i 3 år nu, med hjemmemalede
 bønner, ikke i en kaffemølle (blender), men sådan en hvor man justerer
 grovheden..
 
 > SPILKOGENDE VAND GØR KAFFEN UDRIKKELIG!
 
 Ævl.
 
 > KAFFEN SKAL TRÆKKE CA 4 MINUTTER.
 
 En smagssag, afhænger af bønnernes malethed..
 
 > HVIS STEMPLET PÅ ET TIDSPUNKT GÅR MEGET TRÆGT NED: LØFT STEMPLET EN ANELSE
 > OG PRØV IGEN.
 
 Nej, lad bønnerne falde til bunds, inden man trykker stemplet i bund.
 
 > BØNNERNE BEHØVER IKKE VÆRE SPECIELT FINTMALEDE...BARE VANDET IKKE ER FOR
 > VARMT ER DET OKAY.
 
 Syns det her lyder lidt underligt..
 
 >                              Niels (som normalt ikke skriver med store
 > bogstaver!)
 
 Nej det var nærmest ulæseligt.
 
 Mvh Hauge
 
 
 
 
 |  |  | 
   Kevin Edelvang (06-01-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Kevin Edelvang
 | 
 Dato :  06-01-03 00:54
 | 
 |  | Niels L. wrote:
 
 > Jeg er nødt til at skrive med de store bogstaver:
 
 > VANDET MÅ  I K K E  HÆLDES OVER BØNNERNE STRAKS. VENT CA. 1 MINUT!
 
 -klip en masse af samme skuffe-
 
 Det er ikke til at læse den slags. Drop det en anden gang, hvis du vil
 have et budskab igennem. Brug evt asterikser til at *fremhæve* særlige
 ord, du gerne vil lægge vægt på.
 
 Og så er jeg enig med en anden, der har svaret dig: Klip dog til i dine
 indlæg, så du ikke citerer 3 skærmlængder, før vi kommer ned til dine
 budskaber.
 
 Mvh
 Kevin Edelvang
 
 
 
 |  |  | 
  Peter Weis (05-01-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Peter Weis
 | 
 Dato :  05-01-03 10:18
 | 
 |  | 
 "Michael Rasmussen" <miker@_nospam_miker.dk> wrote in message
 news:019e1v4bahgubj5a8gtkpfkge8gvb9rnuh@4ax.com...
 > Jeg har fået en stempelkande i julegave, hvilken kaffe skal jeg
 bruge?
 >
 > Jeg har prøvet men en traditionel Rød Gevalia og den er mig for
 bitter.
 >
 > Er der ellers nogle fiduser jeg bør kende ved brygning på en sådanne
 > kande?
 
 Vi har brugt almindeligt malet kaffe i stempelkande i mange år - Max
 Havelaar mærkede typer fra Coop.
 Vi skolder ikke kanden før brug, og vi hælder vandet i så spil-kogende
 som det nu lige er praktisk muligt.
 Hvis din kaffe bliver bitter, så prøv at eksperimentere med
 trækketiden.
 
 mvh
 Peter
 
 
 
 
 
 
 |  |  | 
  Remmen (05-01-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Remmen
 | 
 Dato :  05-01-03 15:59
 | 
 |  | 
 "Michael Rasmussen" <miker@_nospam_miker.dk> skrev i en meddelelse
 news:019e1v4bahgubj5a8gtkpfkge8gvb9rnuh@4ax.com...
 > Jeg har fået en stempelkande i julegave, hvilken kaffe skal jeg bruge?
 
 Prøv dig frem med hvilken kaffe du bedst kan lide. Det er efter min bedste
 overbevisning ligegyldigt at bruge specialmalet kaffe - der kommer altid en
 smule bundfald med ud. Man skal bare lære at lade være med at kyle den
 sidste lille tår i koppen langt ned i halsen.
 
 Når vandet har kogt så vent 1-2 minutter før du hælder det over bønnerne.
 Lad den trække lidt og pres stemplet i bund. Har du ramt rigtigt så smager
 kaffen stadig godt når den er kold.
 
 Lars
 
 
 
 
 |  |  | 
  Kåre Weng Madsen (05-01-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Kåre Weng Madsen
 | 
 Dato :  05-01-03 16:47
 | 
 |  | 
 "Michael Rasmussen" skrev i en meddelelse
 > Jeg har fået en stempelkande i julegave, hvilken kaffe skal jeg bruge?
 > Jeg har prøvet men en traditionel Rød Gevalia og den er mig for bitter.
 > Er der ellers nogle fiduser jeg bør kende ved brygning på en sådanne
 > kande?
 Nu er der allede mange der har skrevet en del gode råd, så jeg vil bare
 bidrage med nogle links
 Her kan du læse om kaffebrygning på Hjemmeservides hjemmeside. Den er
 anbefalelses værdig - synes jeg og skrevet sammen med en barista fra
 moccabox (se nedenstående)
http://www.dr.dk/p3/hjemmeservice/opskrifter/johan_ottosen.asp#2 Her er link til et sted at købe kaffe og læse om nogle forskellige typer af
 kaffe
http://www.moccabox.dk/ og mere af samme slags
http://www.amokka.dk/ Kåre
            
             |  |  | 
 |  |